Ce poți face când ai escală lungă: 5 idei de a te bucura de timpul disponibil

Timpul mare petrecut în aeroport, atunci când ai escală, poate fi cumplit de apăsător. Pornind de la faptul că, în marea majoritate a cazurilor, atunci când ai escală mare zbori cu o cursă de linie, avioanele aterizează pe aeroporturile principale ale orașelor. Partea bună în acest caz este că pe de-o parte, aeroporturile mari îți oferă posibilitatea să faci o mulțime de lucruri în interiorul lor, de la shopping la distracție și relaxare, pe de altă parte, sunt situate mai aproape de oraș sau au legături foarte bune cu orașele din apropiere. Ce înseamnă acest lucru? Cu cât escala este mai mare, cu atât crește și posibilitatea ca tu să te bucuri de facilitățile oferite de aeroport sau chiar de un mic city break.

Așa că, dacă știi că te așteaptă un timp foarte mare de petrecut între avioane, iată ce poți face pentru a te bucura de timpul disponibil:

1. Pune în bagajul de mână obiecte de petrecut timpul

În primul rând, atunci când știi că vei avea escală între avioane, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te asiguri că pui în bagajul de mână lucruri de petrecut timpul. Dacă îți place să joci jocuri pe tabletă sau telefon sau să vizionezi filme, ai grijă să ai la tine un încărcător și eventual un încărcător portabil. Descarcă-ți din timp filmele pe care dorești să le vezi și mergi într-un loc unde ai acces la priză. Dar, n-ar fi rău să verifici ce tipuri de prize se folosesc în țara unde vei avea escală fiindcă nu puține sunt șansele să fie una diferită. În acest caz, ia-ți dinainte un adaptor cu tine ca să nu descoperi cu tristețe că ți-ai cărat toată tehnologia în zadar.

De asemenea, dacă îți place să citești pune-ți în rucsacul de călătorie cartea sau ebook reader-ul. În prezent, există internet în toate aeroporturile așa că nu trebuie să-ți faci probleme pentru consumul de date mobile, există restaurante unde poți citi, ba chiar unele aeroporturi au săli de relaxare, unde dacă ai la tine o revistă sau o carte bună nici nu vei simți cum trece timpul.

2. Relaxează-te într-un lounge, cafenea sau restaurant

Atunci când mergi cu mai mulți prieteni în călătorie, profită de timpul petrecut împreună în această escală și faceți ceea ce vă place mai mult: ieșiți la masă sau la o cafea. Toate aeroporturile au zonă de lounge, cu cafenele, baruri și restaurante, iar cele mari au lounge-uri extrem de atractive, cu numeroase zone de relaxare. Dacă zbori la clasa business, vei avea acces la lounge-uri unde poți sta câte ore dorești și vei avea mâncare și băutură la dispoziție, reviste, jocuri și spațiu pentru fumat, dar și un quiet room unde poți citi nestingherit într-un fotoliu confortabil.

3. Odihnește-te pentru vacanța ce urmează

Dacă escala pe care o faci este exact în toiul nopții, bănuim că singurul lucru pe care ți l-ai dori să-l faci este să dormi. Cu siguranță poți trage un pui de somn pe unul dintre scaunele sau canapelele din aeroport, cu capul pe geanta de voiaj, dar nu garantăm că te vei odihni prea bine. Există însă aeroporturi care au facilități în acest sens și pun la dispoziția călătorilor propriile lor mini hoteluri. În aeroportul internațional din Dubai de exemplu vei putea dormi confortabil în SnoozeCube, unde vei plăti 17 lire pentru fiecare oră petrecută acolo. La fel și în Munich există napcabs, ale căror prețuri sunt direct proporționale cu timpul petrecut.

4. Distrează-te

Dacă vrei să te relaxezi într-un mod mai activ, unele aeroporturi mari pun la dispoziția călătorilor săli de cinema, piscină sau săli de fitness. Așadar, nu uita ca în bagajul de mână să-ți pui și costumul de baie și o ținută potrivită pentru a face mișcare. Dacă mergi în vacanță cu copiii, interesează-te dinainte sau la biroul de informații, pentru că s-ar putea să ai marea surpriză să găsești în incinta aeroportului și o zonă de joacă pentru copii.

5. Pornește într-un mic city break

Informează-te înainte de a pleca în vacanță care este timpul petrecut între escale și care este cel mai rapid mod de a ajunge în centrul orașului din aeroportul unde ai escală. Alege varianta cea mai sigură de transport, din punct de vedere al timpului câștigat și riscul de a rămâne blocat în trafic. De exemplu, din aeroportul Schiphol din Amsterdam până în oraș, cu trenul vei face doar 15 minute. Pentru că timpul de vizitat nu este foarte mare, stabilește dinainte ce obiective vrei să vizitezi și cum să ajungi la ele, pentru a nu pierde timp căutându-le.

Dacă avionul pe care îl aștepți în Instabul are plecare în câteva ore poate nu ar fi rău să apelezi la Touristanbul, serviciul creat pentru ca pasagerii aflați în treacăt să cunoască principalele puncte turistice. Dacă nu vrei să te complici prea tare, poți căuta locuri de vizitat de la periferia orașului, așa cum este Disneyland Paris de exemplu, până unde faci 9 minute cu tgv-ul de la aeroportul Charles de Gaulle sau din aeroportul din Madrid poți ajunge foarte ușor cu metroul chiar în centrul orașului.

Acestea fiind spuse, înainte de toate fă un mic research înainte și află ce posibilități ai în aeroportul unde ai escală. Fă-ți bagajul de mână cu multă atenție, deoarece lucrurile pe care le iei cu tine pot face diferența dintre o escală distractivă și una cumplit de plictisitoare, poate chiar neplăcută.