Ce ar trebui să cunoști atunci când călătorești cu autocarul

O călătorie cu autocarul poate fi o experiență de neuitat. Un turist cu pasiune de călătorit „în sânge” va aprecia un drum lung, în care va avea ocazia să vadă, să audă, să observe, practic să se bucure cu toate simțurile de drumul către destinația sa de vacanță. În afară de timpul mare petrecut, călătoria cu autocarul te scutește de stresul de a conduce propria mașină sau de a-ți face griji unde parchezi mașina într-o țară nouă pe care nu o cunoști, îți oferă șansa de a vedea tot traseul, de a face fotografii cu peisajele din jur și de ce să nu recunoaștem vei plăti un cost mult mai mic față de biletul de avion.

Autocarele din ziua de azi sunt foarte confortabile, sunt dotate cu scaune rabatabile, cu aer condiționat și toaletă în interior, și în plus dacă mergi cu un grup mare de prieteni veți avea ocazia să petreceți acest timp distrându-vă, toți într-un singur loc. Există însă câteva lucruri pe care ar trebui să le cunoști atunci când călătorești cu autocarul pentru a avea parte de o experiență frumoasă:

Îmbracă-te confortabil

Atunci când alegi să mergi cu autocarul în vacanță, hainele pe care le porți pot face diferența dintre o călătorie reușită și una neplăcută. Gândește-te la cele mai comode încălțări, de preferat pantofi sport sau ceva mai larg ca în cazul în care ți se umflă picioarele să nu ai probleme, de asemenea i-ați pe tine la o pereche de pantaloni confortabili care nu te strâng și nu se lipesc de piele, un tricou, un hanorac sau pulover cu fermoar care poate fi scos și îmbrăcat ușor în cazul în care îți este cald sau frig.

Pregătește-ți alimente pentru călătorie

Chiar dacă atunci când călătorești cu autocarul se fac opriri dese, nu ar fi rău să ai la tine un pachet cu câteva snaksuri și foarte important apă. Evită să bei sucuri acidulate pentru că te vor balon și din cauza imobilității și poziției în șezut s-ar putea să te simți extrem de neplăcut. Așa că pune-ți în rucsacul pe care îl ții cu tine fructe, o sticlă cu apă sau un suc neacidulat, un sandwich, ceva dulce și fructe uscate care îți vor oferi energie și îți vor da senzația de sațietate. Ține cont să nu iei la tine alimente care se strică ușor sau devin foarte moi la căldură, așa cum este ciocolata.

Ai grijă la igienă

Este un sfat extrem de important din două privințe: atât pentru persoanele care „uită” să folosească antiperspirant, dar la fel și pentru cei care exagerează cu parfumul. Ideea este că vei sta timp de mai multe ore într-un spațiu mic, împreună cu mai multe persoane. Dacă vei călători pe perioada verii, cel mai probabil va fi foarte cald, chiar dacă există aer condiționat în autocar. Așa că nu uita să folosești un antiperspirant chiar dacă ți-ai făcut dușul zilnic. La extrema cealaltă, se află cei care folosesc foarte mult parfum, așa că gândește-te dinainte cum se va simți în interiorul autocarului parfumul tău în amestec cu alte arome de parfum. În plus, poate sunt persoane care nu preferă aroma intensă a parfumului tău preferat.

Combate răul de mașină

Răul de mașină face parte din categoria răului de mișcare. Urechea internă este responsabilă de echilibrul corpului. În primul rând, încearcă pe cât posibil să privești în depărtare și nu în podea sau într-o carte pentru a determina sincronizarea dintre ochi și urechi, transmițându-i astfel creierului informația corectă: corpul se află în mișcare. De asemenea încearcă să mănânci înainte de a urca în autocar, orice masă oricât de frugală ar fi ajută la starea de rău și ține cont să mănânci din când în când pe parcursul drumului. Evită în schimb alimentele foarte grase care pot contribui la starea de greață. Există medicamente antivomitive în farmacii pe care le poți lua dacă știi că suferi de o formă de rău de mașină puternică sau poți apela la ceaiul de ghimbir despre care se știe că are efecte anti greață.

Ia bani mărunți la tine

Călătoria cu autocarul înseamnă și locuri mai puțin populate sau mai puțin modernizate. Așa că dacă veți face popasuri în zone unde nu vei putea plăti cu cardul sau vânzătorii nu îți vor putea da rest la bancnote mari, dar îți dorești foarte tare un suvenir sau să intri la o toaletă cu plată, atunci ține cont să ai și ceva bani mărunți la tine.

Nu îți ține portofelul sau banii la vedere

Aceasta este una dintre regulile generale, indiferent cu ce mijloc alegi să călătorești dar pe care ne-am dorit să ți-o reamintim. Poate că mergi în vacanță cu prieteni sau persoane pe care le cunoști dar, în cazul în care te ia somnul, și cei din jur fac cu totul altceva sau au coborât la vreunul dintre popasuri, ai grijă ca banii sau portofelul să nu rămână la vedere sau geanta să-ți fie deschisă. Paza bună trece primejdia rea!

Respectă timpul de pauză

Atunci când călătorești cu autocarul nu trebuie să-ți faci grijă că nu vei avea unde să-ți dezmorțești picioarele pentru că se fac pauze după o anumită perioadă de timp și kilometri parcurși. Dar, dacă șoferul anunță că pauza este de 15 minute respectă acest timp indiferent cât de mult ai vrea să-ți savurezi cafeaua în aer liber.

Accesorii pentru un plus de confort

Căști, dopuri de urechi, pernă de gât pentru călătorie, șosete de compresie, șervețele umede și o baterie externă pentru telefon. Sunt câteva dintre accesoriile care îți vor face călătoria cu autocarul mai plăcută, fără să fii deranjat de zgomotele din jur sau de poziția de mers incomodă.

Din punct de vedere al greutății bagajului, călătoria cu autocarul nu este foarte restrictivă în ideea în care limita este undeva la 40 de kilograme de persoană care înseamnă foarte mult, așa că poți apela la cel mai mare troler al tău și chiar să-ți mai iei unul pentru suveniruri. Există însă și aici repartizarea bagajului în două: bagajul de mână pe care îl poți lua cu tine în autocar și cel voluminos care va merge în cala autocarului. În bagajul de mână care cel mai bine ar fi să fie o geantă de voiaj sau un rucsac ține cont să-ți pui obiectele importante, de valoare, precum actele, telefonul și gadgeturile electronice, medicamentele, câteva snaksuri și banii bineînțeles.