8 sfaturi de întreținere a genții, rucsacului sau trolerului

Ani la rândul, prietenele voastre, accesoriile, vă pot fi alături dacă le acordați atenția necesară și îngrijirea de care au nevoie. Indiferent că sunt confecționate din piele naturală, piele ecologică sau material textil, gențile, rucsacurile sau trolerele au nevoie de îngrijire corespunzătoare. Cu cât le vei proteja și îngriji cu atenție, cu atât te vei bucura de ele mai mult timp și se vor menține într-o stare impecabilă.

Pentru că vrem să dai o șansă accesoriilor preferate care și-au pierdut din strălucire și pentru că ne dorim să te bucuri de ele vreme îndelungată, îți recomandăm să citești cu atenție 8 dintre cele mai utile sfaturi de întreținere a genților, rucsacurilor sau trolerelor:

1. Șterge praful cu o cârpă sau perie moale

Dacă geanta, rucsacul sau trolerul preferat este confecționat din piele, sunt aproape noi și nu au fost folosite de multă vreme, iar tot ceea ce vrei este să le scapi de praf, să știi că o simplă cârpă moale din bumbac sau micro-fibră face minuni atât pe accesoriile lăcuite, cât și din piele naturală. Pentru cele din piele întoarsă, o perie moale sau un burete este exact ce ai nevoie pentru a le împrospăta culoarea.

2. Curăță murdăria cu puțin șampon și apă călduță

În general, atunci când porți frecvent o geantă sau un rucsac, anumite zone tind să atragă murdăria mai ceva ca un magnet. Și cu siguranță vei observa în zona baretelor, mânerului și pe la colțuri, zone murdare, ba chiar înnegrite. Cu o cârpă moale din micro-fibră, un castron cu apă călduță, dar nu fierbinte, în care ai turnat câteva picături de șampon, vei rezolva aceste pete în doar câteva minute. Ideea este să nu freci cu forță pentru că s-ar putea să se decoloreze materialul și de asemenea să storci bine cârpa de apă. De asemenea, este bine să o lași să se usuce la aer, dar în niciun caz în bătaia soarelui, pentru că materialul se va strânge.

3. Folosește zeamă de lămâie și bicarbonat de sodiu pentru petele unsuroase

Dacă ai observat o pată recentă, unsuroasă, pe geanta sau trolerul cu care urmează să mergi în călătorie, prepară o soluție din puțină zeamă de lămâie, apă și bicarbonat de sodiu. Aplică pasta pe pată și freacă ușor cu un burete de vase, cu zona mai puțin abrazivă, lăsând-o apoi câteva minute să acționeze înainte de clătire. Dacă pata este într-o zonă foarte vizibilă, testează totuși soluția într-o zonă ascunsă pentru a vedea cum se comportă materialul și pentru a evita decolorarea irecuperabilă.

4. Curăță petele de lipici cu lapte demachiant

Dacă trolerul sau geanta preferată a rămas cu o pată în urma dezlipirii unei etichete de hârtie sau unei embleme metalice, folosește lapte demachiant și un burete pentru a îndepărta lipiciul, frecând ușor acea zonă.

5. Elimină zgârieturile cu pastă de dinți

O manevrare bruscă a trolerului din policarbonat poate avea drept consecință o zgârietură inestetică pe suprafața acestuia. Pune pastă de dinți pe o dischetă de bumbac sau o bucată de pânză și freacă ușor suprafața trolerului unde există zgârietura folosind mișcări circulare timp de aproximativ 10 secunde. Îndepărtează urmele de pastă de dinți cu apă și repetă procedura dacă mai este nevoie să insiști într-o anumită zonă.

6. Ulei de bucătărie pentru zgârieturile accesoriilor din piele

Dacă geanta ta de birou sau de călătorie este din piele naturală și a fost zgâriată în mod accidental, nu te pregăti să o înlocuiești cu una nouă deoarece ai posibilitatea să „ștergi” acea zgârietură cu ajutorul uleiului de bucătărie. Cu o dischetă din bumbac înmuiată în ulei masează prin mișcări circulare zona zgâriată.

7. Spală rucsacul sau trolerul din material textil cu detergent

Avantajul cel mai mare al accesoriilor din materiale textile este acela de a putea fi curățate foarte ușor odată ce au fost murdărite în urma unei călătorii. Imediat ce observi că geanta sau trolerul tău de vacanță s-a murdărit este bine să le cureți pentru a nu permite mizeriei să intre în profunzime. Dacă dimensiunea și modelul genții sau rucsacului îți permit le poți spăla într-un lighean cu apă caldă unde ai pus detergent obișnuit de rufe, dacă în schimb ai un troler textil cu o capacitate mare îl poți curăța în cada din baie cu un burete umezit în soluție cu detergent, rămânând să-l limpezești foarte bine. Dacă petele de murdărie sunt unsuroase, picură câțiva stropi de detergent de vase pentru că acesta are rolul de a degresa materialul. Nu uita să-l limpezești bine și să-l lași la aer să se usuce. Evită însă poziționarea lui în bătaia soarelui deoarece există riscul ca acesta să se albească / decoloreze, mai ales dacă materialul este închis la culoare.

8. Aerisește periodic locul unde depozitezi accesoriile

Știm că majoritatea dintre noi avem tendința de a depozita accesoriile în pungi din dorința de a le feri de praf, însă acest lucru nu va face decât să le grăbească deteriorarea. Pentru că pielea respiră, ai grijă ca locul unde depozitezi accesoriile să fie aerisit, întunecos și din când în când să lași aerul proaspăt să pătrundă. Eventual, dacă vrei să le ferești de diverși factori externi, cum este mucegaiul sau moliile, poți apela la sacoșe din pânză sau chiar la fețe de pernă din bumbac pe care nu le mai folosești.

Bine de știut! În mod normal, orice geantă sau troler are o etichetă atașată sau vine cu instrucțiuni de îngrijire, unde se specifică modalitatea de curățare a acestora. Unele genți pot fi spălate în mașina de spălat, pe când unele pur și simplu trebuie șterse doar cu o cârpă. Chiar dacă geanta, rucsacul sau trolerul tău par curate, nu este igienic să le poziționezi pe o masă sau într-un loc pe care nu-l poți curăța frecvent, deoarece sunt un aspirator de microbi din mediul extern.

Așadar, înainte de a arunca la gunoi unul dintre accesoriile tale preferate, încearcă să-l cureți cu atenție, pentru că s-ar putea să faci o economie generoasă în buget.