Răul de avion, 10 sfaturi pentru o călătorie liniștită

Ești gata pentru marea vacanță la care ai visat cu ochii deschiși în ultimele luni? Ți-ai pregătit bagajul, ți-ai împachetat hainele și ești gata de îmbarcare, dar numai la gândul că vei urca în avion simți cum inima îți bate cu putere și pulsul o ia la goană? Știm că există oameni pentru care mersul cu avionul nu înseamnă tocmai un vals aerian, ci mai degrabă frică, panică, o stare de rău fizică puternică.

Această stare de rău poate fi provocată fie de răul de mișcare, fie de frica de zbor. Răul de mișcare este o tulburare medicală care afectează unele persoane atunci când sunt supuse la mișcare, în timpul călătoriei cu un mijloc de transport și apare ca rezultat al presiunii aerului și al tulburările urechii interne, care provoacă un dezechilibru în organism. Însă, nu este ceva ce nu poți depăși.

Ce poți face pentru a alunga stresul în cazul unei călătorii în aer la 11.000 de metri altitudine? Iată 10 soluții super eficiente, deloc complicate, ba dimpotrivă aplicabile și care te pot ajuta să te bucuri de experiența călătoriei cu avionul:

1. Nu îți modifica rutina zilnică

Înainte de zborul cu avionul, nu îți modifica rutina zilnică. Dormi suficiente ore (minimum 8 ore) încât să fii perfect odihnit/ă și încearcă să nu faci nimic care să te solicite prea mult. Oboseala și starea de nervozitate îți vor agrava starea de rău. Așa că nu te baza pe principiul că oboseala te va ajuta să dormi pentru că efectul va fi unul contrar.  

2. Evită zahărul și alimentele nesănătoase

Zahărul și carbohidrații pot provoca senzații de adrenalină, ce favorizează apariția răului de mișcare sau atacurilor de panică. Înainte de a zbura cu avionul, cel mai bine ar fi să iei o masă bogată în proteine​​, cu unele legume sărace în carbohidrați. De asemenea, o recomandare care este de mare ajutor multora este să te hidratezi des și să nu consumi alcool. Consumă apă sau sucuri naturale și evită ceaiul verde și cafeaua. Dacă în avion ți se oferă mâncare, doar dacă îți este foame și nu mai poți rezista, acceptă să consumi alimente ușoare precum salata, fructele, puțină carne. Evită să mănânci paste sau cartofi.

3. Bea un ceai de ghimbir sau din plante cu efect sedativ

Dacă știi că ai o predispoziție la rău de mișcare în orice mijloc de transport, în momentul în care te așezi pe scaun, cere un ceai de ghimbir. Pentru că există posibilitatea să nu aibă compania aeriană cu care zbori acest tip de ceai, îți poți lua în bagajul de mână preventiv pliculețe de ceai și poți cere doar apă fierbinte. Ghimbirul are un efect natural anti-greață instant și este adesea recomandat în primele luni de sarcină. Daca îți este mai ușor, o idee bună este să iei de-a lungul călătoriei, mai ales dacă zborul este lung, capsule de ghimbir pe care să le ții în geantă. De asemenea, poți reduce sentimentul de rău de mișcare și cu ajutorul unor ceaiuri cu efect sedativ, cum ar fi cel de tei, sunătoare, zmeură, lavandă, obligeană sau valeriană.

4. Masează-ți tâmplele cu puțin ulei de mentă

Uleiul de mentă este un bun remediu pentru starea de vomă care survine în urma răului de înălțime. Înainte să urci în avion masează-ți tâmplele și zona cefei cu o picătură de ulei de mentă esențial și vei simți o senzație de răcorire a capului ce va îndepărta sau cel puțin ameliora senzația de rău.

5. Tratează-te de frica de avion

Dacă răul de avion este combinat cu frica de avion, atunci senzația de vomă va fi de două ori mai puternică. În acest caz, nu ar fi rău să mergi la un terapeut ca să te ajute să învingi această teamă. Fie că îți e frică de prăbușire, ai claustrofobie sau te temi de un atac de panică la bord, poți depăși aviofobia. Cel mai important dacă vrei să te eliberezi de frica de avion, ca de altfel pentru oricare alt tip de frică, este să te confrunți direct cu senzația neplăcută. Acceptă anxietatea, dar învață cu fiecare zbor să apreciezi aspectele pozitive: ajungi foarte repede la destinație, mergi alături de mai mulți prieteni în același mijloc de transport, riscul de accident față de oricare alt mijloc de transport este mult mai mic. Conform statisticilor, șansa de a fi implicat într-un accident de avion este de 1 la 10 milioane care echivalează cu riscul de a fi lovit de un fulger sau de a deveni astronaut.

6. Mergi cu avionul ziua

În măsura în care este posibil, alege ca primele tale zboruri să aibă loc pe timp de zi, deoarece se pare că anxietatea crește pe timpul nopții.

7. Evită să citești, ascultă mai degrabă muzică în căști

Când ai probleme în general cu răul de mișcare, cititul unei cărți nu este tocmai soluția cea mai bună pentru a face timpul să treacă mai ușor. Chiar dacă în avion mișcarea este percepută cel mai puțin, ascultă mai degrabă muzică de relaxare în căști sau un audio book.

8. Ia un medicament pentru greață

Există în farmacii medicamente anti-vomitive recomandate persoanelor care au rău de mișcare care vor reduce senzațiile de greață și vomă.

9. Alege un loc în avion mai liniștit

Dacă ai rău de înălțime, cel mai bun loc din avion este cel de la culoar, cât mai în spate, lângă toalete, pentru că știi că poți ieși foarte ușor, fără să-i mai deranjezi pe ceilalți, și acest lucru îți conferă un sentiment de siguranță. Dacă turbulențele sunt cele care îți creează senzația de rău, atunci ține cont că zona aripilor este cea unde se simt cel mai puțin.  

10.  Ia-ți un bilet la business class

Știm cu toții că avioanele nu dispun de scaune confortabile. În mod sigur nu putem vorbi de un confort sporit. Dacă știi că suferi de rău de avion, nu te zgârci și cumpără-ți un bilet la business class.

La finalul zborului, după ce ai atins pământul, nu te aștepta să îți revii imediat ce ai coborât din avion. Orice organism trebuie să se adapteze unui mediu nou și dacă ai zburat mai mult de patru ore, chiar dacă nu suferi de rău de mișcare, este normal să simți o stare de amețeală. Așa că nu te năpusti asupra mâncării și în niciun caz nu consuma alcool pentru că senzația de rău va fi accentuată.