10 cărți care îți dau avântul să pornești într-o călătorie

„Călătoritul te lasă fără cuvinte, iar ulterior te transformă într-un povestitor.” Ibn Battuta

Orice călătorie este o formă de curaj. Să-ți asumi plecarea de acasă, absența din mijlocul lucrurilor obișnuite, a celor dragi, a confortului, de a te pune la dispoziția necunoscutului nu este ușor de făcut. Însă, odată ajuns acasă dintr-o călătorie prin lume, realizezi cât de frumos și cât de îmbogățit sufletește te-ai întors. Oriunde vei ajunge, în orice colț din lume vei păși, ceva din acel loc devine parte din tine și acest lucru te transformă pentru totdeauna.  

Pentru că știm că uneori ai nevoie de un imbold pentru a pleca într-o călătorie, pentru a găsi curajul și determinarea de a porni la drum, ți-am pregătit o listă cu 10 cărți de călătorie care te vor ajuta să evadezi cu ochii minții către tărâmuri fascinante și care garantăm că se vor termina cu bagajul tău de vacanță făcut:

1. Destination Earth: A New Philosophy of Travel by a World-Traveler – Nicos Hadjicostis

Aceasta este o carte care te va motiva până în adâncul sufletului să călătorești mai mult. Autorul insistă asupra ideii că noi toți suntem cetățeni ai acestei lumi, indiferent de locul unde ne naștem, creștem sau trăim. Deși este o carte despre călătorie, este deopotrivă și o carte filozofică, însă o filozofie practică în stilul stoicilor care par să fi avut influență asupra scriitorului născut în Cipru, locul de naștere și al lui Zenon, fondatorul stoicismului.

Destination Earth este produsul unei călătorii unice de peste 6 ani, timp în care autorul a vizitat 70 de țări de pe 6 continente și a tratat lumea ca și cum ar fi o singură destinație. Din Chile și Argentina până în Thailanda și Japonia, Nicos Hadjicostis analizează legăturile delicate și invizibile ale națiunilor și ale țărilor, popoarelor și culturilor și explorează profund toate aspectele călătoriei și puterea ei de transformare.

2. America dezgolită de la brâu în jos – Raluca Feher

Povestea este una foarte simplă: Raluca Feher, om de publicitate din România, își ia lumea-n cap și rucsacul în spate și pleacă într-o călătorie în America de Sud. Aventura sudamericană a autoarei este povestită într-un mod amuzant, spumos, deși experiențele sunt palpitante, și ne ajută să vedem foarte de aproape care este viața de zi cu zi a unor localnici din Argentina, Brazilia, Peru sau Columbia. Mai simplu spus, Raluca Feher nu vorbește despre prețuri și locuri de cazare, ci despre oameni ca destinație.

3. Trei săptămâni în Himalaya – Marius Chivu

O carte care te face să privești călătoriile din cu totul altă perspectivă decât aceea de a pune fotografiile pe rețelele sociale pentru a le putea admira prietenii. O experiență trăită la pas cu autorul care urcă pe „streașina lumii” pe cei mai înalți munți din lume – Himalaya.  

4. Pe jos de-a lungul Nilului – Levison Wood

O expediție prin fascinanta lume a Africii, aproape 7000 de kilometri parcurși pe jos, prin păduri tropicale și savane, Levison Wood străbate 7 țări diferite din continentul African, cu hrană limitată, nopți petrecute în sălbăticie, cu nenumărate pericole în jur. Nu doar că i-a fost extrem de dificil să străbată la pas malurile Nilului, însă călătoria i-a deschis ochii către o Africa în curs de modernizare, un continent care renunță la tradiții pentru a se supune cererilor de consum din viitor.

5. Worldwalk – Steven Newman

Worldwalk este mai mult decât o carte de călătorie. Este o experiență de viață trăită în diferite colțuri ale lumii, experimentând culturi diferite. La vârsta de 28 de ani, jurnalistul freelancer Steven Newman a decis să plece într-o călătorie prin lume. Timp de 4 ani, fără să aibă sponsorizări și purtându-și bagajele în spate, Newman a vizitat 21 de țări, de pe 5 continente. Întregul său drum a fost făcut pe jos. Prin toate acestea, Newman s-a dovedit dispus să învețe din alte culturi și să devină rapid adaptabil tradițiilor diferite și chiar să facă față unor stiluri de viață complet diferite, cum ar fi să locuiască în junglă sau deșert. Noi credem că o astfel de poveste impresionantă o să te inspire și pe tine să-ți iei rucsacul în spate și să pornești la drum.

6. Destinations of a Lifetime: 225 of the World’s Most Amazing Places – National Geographic

Un ghid de călătorie impresionant cu 250 de fotografii senzaționale cu peisaje care îți taie răsuflarea, cu o mulțime de recomandări de locuri pitorești din întreaga lume, alături de informații despre opțiunile de cazare, modalități de transport și preparate culinare.

7. El Camino – Judit Pelea

După Roma și Ierusalim, El Camino este al treilea pelerinaj important din lume. Peste 150.000 de turiști din întreaga lume îl parcurg anual pe jos, având ca punct de sosire orașul Santiago de Compostela din Spania. „Pe acest drum, am voie să fiu eu, am voie să plâng, să râd, să sufăr, să mă bucur. Am voie să cred în copiii mei, să-i respect pentru că m-au ales pe mine ca mamă, am voie să am încredere în ei, am voie să-i iubesc necondiţionat pentru ceea ce sunt şi nu pentru ceea ce aş vrea eu să fie, am voie să trăiesc vise imposibile – iar a pleca pe El Camino de Santiago este unul dintre ele – să mă rad în cap, să-mi iau rucsacul în spinare, bocancii în picioare, ghidul în buzunar şi să mă las în voia necunoscutului. Să simt emoţia în stomac, în momentul în care voi păşi pe scara avionului ce mă va purta spre o destinaţie despre care foarte mulţi nici nu ştiu că există, spre provocarea celor 800 de km parcurşi pe jos.” scrie autoarea în cartea sa despre decizia de a pleca în această aventură.

8. Vagabonding – An Uncommon Guide to the Art of Long-Term World Travel – Rolf Potts

O carte care face diferența dintre persoanele care pleacă în vacanță și persoanele care călătoresc. Vagabonding te determină să-ți iei un timp liber de la viața normală și te îndeamnă să descoperi și să experimentezi lumea. Ciclistul veteran Rolf Potts arată că orice persoană înarmată cu un spirit independent poate atinge visul unei călătorii diferite de vacanțele tradiționale. Pentru Rolf Potts vacanța înseamnă mai mult decât a pleca de acasă și a te relaxa, ci timp petrecut pentru a explora și trăi experiențe memorabile și semnificative în viață.

9. Semnătura tuturor lucrurilor – Elizabeth Gilbert

Indiferent că ai citit sau nu cartea sa celebră „Mănâncă, roagă-te, iubește”, Elizabeth Gilbert îți lansează o invitație la călătorie greu de refuzat prin cartea sa Semnătura tuturor lucrurilor. Londra, Philadelphia, Amsterdam, Peru și Tahiti sunt locurile în care cititorii vor fi purtați de povestea romanului care are ca subiect central pasiunea fiicei unui botanist, care ajunge în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Alma descrie peisajele exotice pe care le vizitează cu detalii care te fac cu siguranță să vrei să mergi acolo.

10. Arta de a călători – Alain de Botton

Dacă vrei o carte cu totul diferită de ghidurile care te învață ce să faci când ajungi la destinație, atunci Arta de a călători s-ar putea să fie alegerea potrivită pentru tine. Alain de Botton explică de ce ne provoacă atâta fericire plecatul în vacanță și ne sugerează cum putem aveam călătorii mai împlinite pornind de la adevăratele motive pentru care ajungem să ne facem bagajul și să plecăm în lumea mare.

Acestea fiind spune, te invităm să vii alături de noi într-o călătorie relaxantă a lecturii și mai apoi să-ți faci bagajul către ceea ce inima ți-a transmis că este destinația potrivită pentru tine.