6 beneficii nebănuite ale călătoriilor

beneficii calatorit

Să vezi cu ochii tăi locuri noi despre care ai citit doar în cărți sau ai văzut la televizor, să cunoști oameni cu povești de viață unice, să intri în contact cu noi culturi, cu tradiții și obiceiuri diferite de stilul tău, lucrurile acestea și multe altele ți le poate oferi o excursie sau o vacanță, indiferent de destinație sau de distanța față de casă.

Nu există călătorie care să nu vină însoțită de o experiență inedită, de întâmplări care să nu îți rămână în memorie. Dincolo de sentimentul de mulțumire aparte pe care îl simți odată ce te-ai întors și ai început să-ți despachetezi bagajul de vacanță, de aprecierea întoarcerii în locul cel mai drag pe care îl numești acasă, există o mulțime de beneficii pe care călătoritul ți le oferă de care poate nici nu realizezi pe moment.

Noi îți spunem 6 dintre beneficiile nebănuite ale vacanțelor și așteptăm să completezi și tu cu alte lucruri care te fac să alegi mereu locuri noi ca destinație de vizitat:

1. Ameliorarea stresului. Cu toții experimentăm stresul în viața de zi cu zi. Este un fapt realist pentru cei mai mulți oameni. Călătoriile reprezintă o modalitate de relaxare extraordinară, de bună dispoziție, departe de stresul jobului și îndatoririlor zilnice. O cercetare efectuată timp de 20 de ani de Coaliția Globală pentru Îmbătrânire a demonstrat că femeile (între 25-65 de ani) care pleacă într-o călătorie, de cel puțin două ori pe an, prezintă un risc mult mai mic de a suferi de boli cardiovasculare. Pe plan mental, pe lângă stres, călătoriile sunt un remediu excelent pentru depresie. Bineînțeles că nu înlocuiesc medicamentele dacă vorbim de o formă de depresie gravă, însă o vacanță te ajută să previi aparița ei, în special dacă treci printr-o perioadă stresantă de viață. 

2. Îmbogățirea cunoștințelor generale. Este un fapt dovedit că orice tip de călătorie reprezintă un stimul important pentru capacitățile cognitive. Într-o țară nouă, într-o cultură nouă, ”rotițele creierului” se pun în mișcare ca efect al provocărilor noi la care ești supus și lucrurilor noi cărora trebuie să le faci față: înțelegerea unei hărți, depistarea indiciilor corecte, vizitarea unor obiective turistice de interes cultural etc. Nu mai vorbim de faptul că vizitând locuri noi, din diverse zone ale lumii, înveți și iei în mod direct lecții de geografie și istorie. 

3. Schimb de experiență culturală. Privind oamenii din alte țări, din culturi diferite, cum trăiesc zi de zi, vei înțelege cu totul altfel modul în care decurg alte vieți pe acest pământ. Dacă doar citești sau privești la televizor emisiuni sau filme, nu ai cum să înțelegi 100% ca și cum ai trăi acolo, alături de ei, și vei pierde o mulțime de informații esențiale despre ele. Ți se vor deschide perspective unice și vei înțelege cât de mare este cu adevărat lumea în care trăim. Orice călătorie implică un schimb de experiență culturală, o perspectivă nouă asupra lumii, care vine de obicei cu o „încredere generalizată” în oameni indiferent de țara în care trăiesc.

4. Adaptarea la nou. O abilitate esențială de care omul modern trebuie să dea dovadă în ziua de azi este adaptarea la nou. Indiferent că ești copil sau adult, la școală sau la job, lucrurile se schimbă în prezent într-un ritm amețitor. Este adevărat că pe foarte mulți dintre noi situațiile noi ne neliniștesc, însă trebuie să renunțăm din când în când la confortul oferit de rutina vieții, pentru a ne lărgi orizonturile. Călătoria este una dintre variantele cele mai ușoare și plăcute în același timp de a-ți crește capacitatea de adaptare la nou pentru că aduce cu sine bucuria vederii unor locuri speciale și a unor peisaje de vis, de a cunoaște lucruri și oameni noi, de a încerca preparate culinare deosebite și de a înțelege dintr-o perspectivă unică lumea în care trăim. 

5. Obținerea unor amintiri de neuitat. Nu doar că o călătorie oferă un sentiment de aventură, însă îți deschide ușile către obținerea unor amintiri de neuitat. O plimbare pe tărâmul spaniol al lui Gaudi, printre chiparoși și măslini mediteraneeni, o croazieră pe apele grecești de-un albastru infinit sau într-o gondolă romantică pe canalele Veneției, o expediție prin cele mai incitante locuri ale Africii, sunt doar câteva dintre locurile de poveste care îți garantează la întoarcerea acasă amintiri de neuitat.

6. Stimularea creativității. Experţii de la INSEAD și de la Școala de Afaceri Columbia au observat o creștere a creativității survenite în urma călătoriilor după analizarea liniilor vestimentare lansate de case de modă din întreaga lume, într-o perioadă de 11 ani. Concluziile studiului au arătat cât de mult contribuie experienţele în afara ţării la dezvoltarea unei gândiri originale (out of the box). Pentru maximizarea efectelor pozitive asupra creativităţii, este însă esenţială o experienţă autentică, profundă într-o țară străină, unde să iei contact cu mediul local.

Istoria a dovedit că suntem o specie migratoare, iar societatea modernă ne obligă chiar să luăm o pauză, să ne relaxăm și să ne limpezim mințile undeva departe de problemele și stilul nostru din viața de zi cu zi. Chiar credem că nu are rost să explicăm de ce călătoria reprezintă o bucurie, însă am ținut să-ți reamintim că pe lângă aceasta la pachet vin o mulțime de beneficii nebănuite. Așa că, nu-ți rămâne de făcut decât să-ți pregătești cel mai mare troler de călătorie  și să pornești la drum. Și nu uita, o călătorie de 1000 de kilometri începe întotdeauna cu primul pas. Deci, la drum!