Cum alegi rucsacul de munte potrivit, la pas pe cărări cu soare

Cum alegi rucsacul de munte potrivit, la pas pe cărări cu soare

„Muntele ne învață că numai efortul, lupta cu greutățile vieții, dă sens existenței noastre.” Andre Theuriet

Se spune că rucsacurile de munte sunt ca și costumele de business, unele se potrivesc din prima, altele au nevoie de retușuri. Dar, cum retușurile sunt imposibile în cazul rucsacurilor, alegerea modelului adaptat corpului tău și ajustarea lui cu ajutorul bretelelor rămâne singura soluție. Backpacking-ul este un mod low-cost şi independent de a călători care îți oferă experiențe incredibile în aer liber. Am putea spune că principalul beneficiu al călătoritului cu rucsacul în spate este libertatea de mişcare. Ai în permanenţă cu tine tot ce ai nevoie, îţi este mai uşor să te deplasezi dintr-un loc în altul în cazul unei călătorii care include mai multe oraşe.

Nu trebuie să fii neapărat un împătimit al călătoriilor în aer liber pentru a avea un rucsac de munte de calitate. Rucsacul de munte este unul dintre produsele esențiale atunci când pleci pe munte. Dar, înainte de a pune mâna pe portofel și de a face o achiziție este important să-ți adresezi câteva întrebări care să te ajute să faci alegerea potrivită: ai nevoie de el pentru o excursie de o zi sau mai multe, ai sau nu probleme cu spatele, îl vei lua la trekking, cățărare sau plimbări ușoare de o zi? 

Dacă ești iubitor de munte și drumețiile pe care le ai în plan îți cer un rucsac de munte nou sau dacă vrei să încerci o nouă provocare și ai răspuns DA aventurii montane, ne-am gândit să-ți oferim câteva sfaturi care să te ajute în alegerea unui rucsac de munte pentru a petrece clipe frumoase și clipe memorabile pe potecile montane. 

1. Cumpără un rucsac potrivit corpului tău

Înainte de a cumpăra un rucsac, măsoară lungimea spatelui (lungimea coloanei vertebrale) și cumpără un rucsac care respectă aceeași dimensiune. De asemenea, asigură-te că nu porți întreaga greutate pe umeri pentru că asta înseamnă că rucsacul are bretele prea mici sau el este prea scurt pentru tine. 

2. Bretelele rucsacului nu trebuie să lase urme pe umeri

Dacă umerii se înroșesc în partea din față, asigură-te că poți plasa o parte din greutate și pe șolduri. Dacă umerii sunt, în continuare, suprasolicitați, cumpără un rucsac mai mare sau cară mai puține lucruri atunci când mergi la munte. De asemenea, verifică bretelele rucsacului, să nu fie prea strânse, prea subțiri și fără protecție din burete sau prea mici pentru dimensiunea corpului tău.

Cum alegi rucsacul de munte potrivit, la pas pe cărări cu soare

3. Alege un rucsac cu centură lombară lată

Orice rucsac de munte ar trebui să aibă o centură lombară, bine căptușită, deoarece ea este cea care îți va salva umerii preluând o mare parte din greutate. Evită modelele de rucsacuri de munte cu centură tip chingă deoarece juliturile pe șolduri nu vor fi prea plăcute. Scopul centurii lombare este acela de a distribui greutatea și în zona bazinului, pe șolduri și picioare, nu doar pe umeri, gât și coloană vertebrală.

4. Centura pectorală și chingile suplimentare sunt un plus

Chiar dacă nu au o importanță colosală, centura pectorală și chingile suplimentare sunt bine-venite mai ales dacă există o neconcordanță între lungimea spatelui și rucsac, ca de exemplu umerii sunt prea înguști, iar bretelele de umeri prea depărtate. 

5. Să fie suficient de încăpător, dar nu exagerat de voluminos

Rucsacul de munte trebuie să fie suficient de încăpător, dar nu exagerat, astfel încât să conțină elementele importante: îmbrăcăminte, sac de dormit, mâncare, accesorii etc. Atenție, însă un rucsac cu un volum prea mare îți va limita mișcările, iar lucrurile din interior „vor dansa” înăuntru. Analizează capacitatea rucsacului care este exprimată în litri şi ca regulă generală ține cont că pentru o excursie de 1-2 zile ai nevoie de un rucsac de 20-40l, pentru 3-4 zile de un rucasc de 50-60l, iar dacă pornești într-o aventură pe o perioadă mai mare de 5 zile ai nevoie de un rucsac de 70l în care să-ți intre tot de la sac de dormit, ustensile de gătit, cort și haine de schimb. 

Cum alegi rucsacul de munte potrivit, la pas pe cărări cu soare

6. Alege un material rezistent, impermeabil

Citește cu atenție eticheta rucsacului, cel mai probabil vei întâlni termenul nylon, cordura sau codra, materiale foarte ușoare și rezistente la abraziuni. Chiar dacă materialul rucsacului este impermeabil, cel mai bine ar fi să ai la tine și o husă de ploaie, pentru că după o oră de ploaie, niciunul dintre materiale nu va rezista. Asigură-te și că fermoarele, cusăturile și cataramele sunt de calitate. Verifică-le închizându-le și deschizându-le pe fiecare în parte de mai multe ori. 

7. Alege un rucsac cu compartimentare

Indiferent de modelul de rucsac pe care îl vei lua, util ar fi să existe cel puțin două spații distincte, cu acces separat. O necesitate în orice tip de excursie sunt buzunarele laterale, în care poți depozita bidonul cu apă sau un baton cu cereale, nefiind nevoie să cotrobăi prin tot rucsacul sau să-l dai jos din spate când vrei doar să te hidratezi.

8. Cumpără un rucsac cât mai ușor

Vorbim aici de greutatea rucsacului gol care este de preferat să fie cât mai mică, pentru că într-o călătorie pe munte fiecare gram contează. Bineînțeles că este important să ții cont de calitatea produsului, însă dacă la final poți alege o variantă mai ușoară îți vei mulțumi pentru decizia luată.

Există și rucsacuri de munte care au funcții extra, dar nu neapărat necesare pentru ceea ce înseamnă un rucsac de munte bun. Printre opțiunile inedite pe care unele modele le au se numără: recipient pentru apă cu furtun pentru acces rapid, fluier de urgență, elemente reflectorizante pentru vizibilitate pe timp de noapte. 

Așa că, dacă ai decis să te refugiezi în natură, unde să respiri aer curat, noi credem că acum ești pregătit să faci alegerea potrivită de rucsac de munte. Așa că nu-ți rămâne decât să alegi traseul de munte și să ai noroc de cărări cu soare!