Bagajul de vacanță: planificare, organizare și împachetare eficientă pentru un concediu reușit

Indiferent că mergi în vacanță cu o geantă de mână, un rucsac sau cu un troler mare și încăpător, în realizarea bagajului de vacanță trebuie să respecți 3 etape super importante: planificarea, organizarea și împachetarea eficientă. Pentru a evita inerentele situații neplăcute care pot umbri din bucuria concediului, cel mai bine este să te pregătești dinainte cu seriozitate și să ai în vedere anumite aspecte cu cel puțin o săptămână înaintea plecării.

Planifică, organizează și împachetează eficient bagajul de vacanță și îți garantăm că nu vei simți nicio neplăcere, fără să te găsești în situații limită legat de faptul că ai uitat încărcătorul de telefon sau că nu-ți găsești rapid costumul de baie prin mulțimea de haine împachetate. 

1. Planifică vacanța pe zile

În măsura în care se poate bineînțeles, este bine să-ți planifici fiecare etapă din vacanță, pe zile. Pentru că stabilind itinerariul vacanței și activitățile la care vei lua parte vei putea alege hainele potrivite, adică partea cea mai voluminoasă dintr-un bagaj. În funcție de sezonul în care mergi în vacanță și locul unde îți vei petrece timpul, orientează-te către haine cât mai practice și care să nu ocupe mult spațiu. Alege haine din materiale naturale, care absorb transpirația, pentru a nu te întoarce la hotel să te schimbi, mai ales dacă este o vacanță în care călătorești și vrei să colinzi cât mai mult. 

Dar, ca să te asiguri că bagajul de vacanță conține lucrurile de care ai nevoie la destinație întocmește o listă de vacanță și ține cont de:

Starea vremii. Chiar dacă nu este o prognoză în timp real, îți poți face o idee de starea vremii de la destinație, dacă plouă sau nu, dacă temperaturile scad foarte mult sau dimpotrivă este caniculă. 

Destinația de vacanță și itinerariul. O vacanță la mare la plajă comparativ cu o drumeție pe munte sau cu una de vizitat obiective turistice înseamnă un bagaj complet diferit. Așa că orientează-te în primul rând către bagajul potrivit adică rucsac încăpător și ușor de purtat în spate pentru vacanța tip drumeție, troler mare pentru vacanța de relaxare în familie și troler mic sau geantă de voiaj pentru vacanța city break. 

Bagajul de vacanță: planificare, organizare și împachetare eficientă pentru un concediu reușit

Mijloacele de transport. În funcție de mijlocul de transport cu care vei merge către destinația de vacanță și de anotimp îți vei adapta și conținutul bagajului. De exemplu, dacă mergi cu avionul și ai decis să mergi doar cu bagaj de mână, atunci va trebui să acorzi atenție cosmeticelor, pentru că după cum poate știi companiile aeriene impun restricții legat de lichide. Limita maximă de lichide este de 2l, în recipiente de maximum 100 ml fiecare, iar recipientele să fie ambalate într-o pungă transparentă închisă etanș.

2. Organizează bagajul de vacanță pe categorii

Organizarea e sfântă când vine vorba de făcut bagajul de vacanță deoarece așa te vei asigura că nu ai uitat nimic. Fă-ți o listă și împarte bagajul pe categorii în modul următor:

Acte și Bani: Carte de identitate, pașaport, cardul, permis de conducere, asigurare medicală, bilet de avion, bilete la concert sau la diverse obiective turistice achiziționate din timp;

Haine: Îmbrăcăminte adaptată sezonului și destinației, așa cum menționam anterior. Aici intră și lenjeria intimă, șosetele, pijamalele, eventual un prosop;

Încălțăminte: În general, două pereche de încălțăminte versatili și confortabili sunt suficienți pentru o vacanță de o săptămână. Nu uita și de o pereche de papuci de casă, cât mai ușori și subțiri.

Bagajul de vacanță: planificare, organizare și împachetare eficientă pentru un concediu reușit

Accesorii: Umbrela, eșarfă, ochelari de soare, pălărie de soare, căciulă sau mănuși, alese în funcție de sezon etc.

Cosmetice: Chiar dacă bagajul de vacanță e bine să fie cât mai mic pentru a nu căra o greutate prea mare, un lucru e clar: nu putem pleca la drum fără câteva produse cosmetice importante. Însă, măcar în vacanță încearcă să reduci numărul acestora la minimum, folosind doar ce este foarte important: pasta și periuța de dinți, șampon, antiperspirant, loțiune demachiantă și loțiune de ras, cremă cu factor de protecție solară.  

Medicamente: Analgezice, antitermice, plasturi și medicamente pentru stomac sau stări de greață dacă suferi de rău de avion sau mașină, contraceptivele, cam acestea ar fi suficiente pentru bagajul de vacanță, dacă nu suferi de nicio boală cronică sau dacă nu urmezi un tratament exact în perioada de concediu. 

Aparatură electronică: Telefonul mobil și încărcătorul, un adaptor de priză universal, căștile și aparatul foto, ar fi electronicele suficiente pentru vacanță. Dacă însă mai ai loc în bagajul de cavanță și nu te poți dezlipi de placa de păr, ondulator sau kindle, atunci pune-le și pe ele pe listă.

Cărți & Snacksuri: Pentru a face timpul pe care îl petreci pe drum să treacă mai ușor și într-un mod cât mai plăcut, strecoară-ți în bagajul de mână o carte și câteva chestii de ronțăit care tolerează bine căldura, așa cum sunt biscuiții, fructele uscate sau apa.

3. Împachetează eficient pentru un concediu reușit

Acum că ai terminat lista obiectelor necesare, le-ai adus aproape gata să le pui în bagajul de vacanță, începe să le împachetezi corect pentru a maximiza spațiul disponibil. Există specialiști care sunt de părere că împachetatul eficient te ajută să iei la tine mai multe produse decât ai prevăzut inițal.

Bagajul de vacanță: planificare, organizare și împachetare eficientă pentru un concediu reușit

Marei Kondo, o japoneză recunoscută la nivel mondial ca guru al organizării eficiente, propune să rulezi hainele atunci când le așezi în troler, în defavoarea așezării lor în teanc, deoarece așa nu se vor șifona. Un truc foarte practic este să porți în picioare încălțămintea cea mai voluminoasă și în interiorul celei din bagaj să plasezi șosete rulate pentru a profita de spațiul liber din interiorul pantofilor. De asemenea, dacă vrei să protejezi ceva, așa cum sunt bijuteriile, le poți plasa în interiorul pantofilor din bagaj deoarece vor sta în deplină siguranță.

Toate aceste trei etape te vor ajuta să ai un concediu reușit, dar de asemenea dacă ești în căutarea unui troler de vacanță bun care să-ți susțină toate obiectele necesare să ai un concediu reușit poți alege din modelele splendinde de rucsacuri și trolere mari, trolere medii și trolere mici pe Ella Icon